R-LİMONENE NANOEMÜLSİYONLARIN KANAL İÇİ UYGULAMALARININ KÖK DENTİNİ ÜZERİNDEKİ ANTİBAKTERİYEL ETKİLERİNİN İN VİTRO OLARAK ARAŞTIRILMASI


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Gazi Üniversitesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Klinik Bilimler, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2022

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: İlke Doğa Şeker

Danışman: Tayfun Alaçam

Özet:

Bu tezin amacı R-Limonene ve farklı nanoemülsiyon formülasyonlarının Enterococcus faecalis üzerindeki antimikrobiyal etkilerinin öncelikle agar difüzyon testleri ile kalsiyum hidroksitle karşılaştırılarak araştırılması, MİK ve MBK değerlerinin bulunması ve daha sonra saptanan MİK/MBK değerleri ile saf R-Limonene ve %20 R-Limonene içeren nanoemülsiyonun, E. faecalis ile enfekte kök kanalları üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. İlk aşamada, faz inversiyonu yöntemiyle farklı R-Limonene nanoemülsiyon formülasyonları hazırlandı. E. faecalis içeren agar plaklarında antimikrobiyal etkilerin değerlendirilmesi için test materyalleri uygulandı, inhibisyon zonları kaydedildi. Tüpte makrodilüsyon yöntemi ile MİK/MBK değerleri kaydedildi. Daha sonra E. faecalis bakteri süspansiyonu hazırlandı ve çekilmiş dişlerin kök kanalları enfekte edildi. Son olarak R-Limonene'nin belirlenen MİK/MBK değeri, %20 R-Limonene içeren nanoemülsiyon, kalsiyum hidroksit ve steril salin E. faecalis ile enfekte kök kanallarına uygulandı. Kök kanalındaki enfeksiyonu araştırmak için nikel-titanyum döner eğe kullanılarak her kanaldan dentin talaşları alındı. Çıkarılan dentin talaşları ve döner eğe, besiyeri içeren steril bir Eppendorf tüpüne yerleştirildi ve vortekslendi. MHA petri plakalarına ayrı ayrı ekim yapıldı. Örnekler 37 °C'de 24 saat inkübe edildi. İnkübasyonun sonunda gelişen koloniler sayıldı ve CFU/mL cinsinden canlı bakteri sayısı hesaplanan her numunenin sonucu kaydedildi. Kalsiyum hidroksit hem disk difüzyon hem de kuyu difüzyon testlerinde daha geniş inhibisyon bölgeleri oluşturdu. R-Limonene de testlerde aktivite gösterdi. Ancak hem %10 hem de %20 R-Limonene içeren nanoemülsiyonun agar testlerinde etkisiz olduğu bulundu. Kök kanallarındaki canlı koloni sayılarının değerlendirilmesinde, test materyalleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark yoktu. Her grup ve salin solüsyonu arasında anlamlı bir fark bulundu. R-Limonene içeren nanoemülsiyon, daha az aktif bileşen içermesine rağmen saf R-Limonene ile kök kanallarında karşılaştırılabilir sonuçlar vermiştir. R-Limonene'nin nano boyuta getirilmesinin antibakteriyel aktiviteyi göreceli olarak artırdığı düşünülebilir. Agar ortamında R-Limonene nanoemülsiyonunun etkinliği gözlemlenmezken, kök kanalları üzerinde kalsiyum hidroksitle karşılaştırılabilir düzeyde etkili olduğu gözlendi. Bununla beraber deney materyalleri kalsiyum hidroksitte de olduğu gibi dentin kanalcıklarındaki E. faecalis’in total eliminasyonunda yetersiz kaldı. Mevcut antibakteriyel etkisi ve hoş kokusu göz önüne alındığında, R-Limonene endodontik ilaçların içerik listesine eklenebilecek alternatif bir ajan olarak düşünülebilir.