Yücecan S. (Yürütücü), Arıkbuka M. Ö.
Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2010 - 2012
Dünya genelindeki çalışmalar hastanede yatan hastaların %30-50’sinde malnutrisyon olduğunu belirtmektedir. Kardiyovasküler hastalıklar tüm dünyada mortalite ve morbidite nedenlerin başında yer almaktadır. Malnutrisyon artmış morbidite ile ilişkili bir durum olup, malnutrisyon komplikasyonları hastanede kalış süresini, hastane maliyetlerini ve hastanın rehabilitasyon masraflarını artırmaktadır. Yatış süresince hastaların besin tüketimleri hem hastalık komplikasyonlarıyla hem de tanı ve tedaviye yönelik uygulamalarla azalmaktadır. Bu süreç içerisinde hastane malnütrisyonun gelişme riski de artmakta bununla birlikte mortalite ve morbidite de artmaktadır. Bu araştırma, kardiyoloji servisine yatan hastaların hastaneye kabulleri sırasındaki beslenme durumlarının belirlenmesini, hastaların malnutrisyon yönünden değerlendirilmesini ve malnutrisyonun hastanede kalış süresine etikisinin belirlenmesini hedeflemektedir.