Alzheimer Deneysel Modelinde Hesperidin ve Narinjin Bileşenlerinin Nöroprotektif Etkisi


Yücecan S., Becer E., Kuşi M., Vatansever H. S.(Yürütücü)

Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje, 2019 - 2020

  • Proje Türü: Yükseköğretim Kurumları Destekli Proje
  • Başlama Tarihi: Kasım 2019
  • Bitiş Tarihi: Kasım 2020

Proje Özeti

Nörodejeneratif hastalıklar sinir sisteminde bilişsel bozukluklara yol açan rahatsızlıklardır. Alzheimer hastalığı da bunlar arasında en yaygın görülen demans türüdür. Alzheimer’ın risk faktörleri arasında ailede Alzheimer öyküsü, sigara, obezite vb. yer almakla birlikte patogenezinde Aβ plaklarının birikimi ile nöronlarda tau proteinlerinin hiperfosforilasyonu rol oynamaktadır.

Flavonoidler, antioksidan özellikleri ile kanser, Alzheimer gibi dejeneratif hastalıklardan koruyucu etki göstermektedir. Narinjin ve Hesperidin, yapılan çeşitli çalışmalarda antioksidan [enzimatik antioksidan sistemlerin (süperoksit dismutaz (SOD), katalaz (CAD)) uyarılması, Reaktif oksijen türlerinin (ROS) baskılanması vb.] ve anti-inflamatuar [proinflamatuar bileşiklerin (tümör nekroz faktör (TNF-α), interlökin 6 (IL-6), IL-1β vb.) baskılanması] etkiler ile nöroprotektif özellik göstermiştir.

İn vitro Alzheimer modelinde hesperidin ve narinjinin etkilerini ayrı ayrı araştıran çalışmalar literatürde olmasına rağmen hesperidin ve narinjinin etkilerinin beraber incelendiği bir çalışma henüz literatürde bulunmamaktadır. Projede in vitro deneysel Alzheimer modelinde hesperidin ve narinjinin nöroprotektif etkilerinin histokimyasal ve immunohistokimyasal yöntemler ile araştırılması amaçlanmaktadır.

Amiloid β-peptit (25-35) ile oluşturulan in vitro Alzheimer modelinde Hesperidin ve narinjinin nöroprotektif etkilerinin belirlenmesi hedeflenmektedir. Araştırma sonuçlarının literatüre katkı sağlayacağı düşünülmektedir