Hasta Güvenliği için Yaşlıları Güçlendirme ve Savunuculuk (HGYS) Anketinin Türkçe Formunun Kültürler Arası Geçerliliği ve Psikometrik Testi: Metodolojik Bir Çalışma


Akın B., Tanyer D., Kocakurt F.

Halk Sağlığı Kongresi, Ankara, Türkiye, 5 - 07 Aralık 2024, ss.871-872

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Ankara
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.871-872
  • Lokman Hekim Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Giriş-Amaç: Hasta güvenliğini artırmak için hastanın kendi bakımına katılımı özellikle yaşlılarda giderek önem kazanan bir durumdur ve bakıma katılımda öz-savunuculuk girişimlerinin kullanılması sağlık sonuçlarını iyileştirmede önemli bir stratejidir. Bu çalışmanın amacı Hasta Güvenliği için Yaşlıları Güçlendirme ve Savunuculuk (HGYS) Anketinin (The Seniors Empowerment Advocacy in Patient Safety Survey) Türkçe’ye uyarlamak ve psikometrik özelliklerini değerlendirmektir.
Gereç-Yöntem: Araştırma metodolojik türdedir. Ölçeğin Türkçe formunun oluşturulması/Dil geçerliliği ve Kapsam geçerliliği ve psikometrik değerlendirme olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evreni Ankara’nın sosyoekonomik yönden farklı iki farklı bölgesinde yaşayan 65 yaş ve üstü yaşlı bireyler oluşturmaktadır. Mamak bölgesinden rasgele seçilen beş Aile Yaşam Merkezine kayıtlı ve Çankaya bölgesinde Atakule Aile Sağlığı Merkezine kayıtlı 65 yaş ve üstü bireyler evreni oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklem büyüklüğünü her iki bölgeden 120 olmak üzere toplam 240 yaşlı birey oluşturmuştur. Çalışmaya dahil edilme ölçütü 65 yaş ve üstü olma ve dışlama ölçütleri temel eğitim almama, zihinsel hastalık tanısı ve konuşma ve işitme engeli olmadır. Aynı haneden yalnızca bir yaşlı birey çalışmaya dahil edilmiştir. Çalışmaya toplam 240 yaşlı dahil edilmiştir. Anket formlarından 2’si random yanıtlar içermesi nedeniyle çıkarılmış ve veri analizleri 238 kişi ile yapılmıştır. Her iki bölgede gelişigüzel örnekleme yöntemiyle yaşlı bireyler seçilmiştir. Veri toplama formu sosyo-demografik ve yaşam özellikleri olarak; cinsiyet, yaş ve eğitim durumu, algılanan ekonomik durum, sağlık özellikleri olarak; kronik hastalık varlığı ve algılanan sağlık yanında sağlık hizmeti alırken ilk tercih ettiği hizmet birimi sorgulanmıştır. Veriler araştırmacı tarafından Haziran- Aralık 2023 tarihlerinde belirlenen iki bölgede kişilerin kuruma ziyaretleri sırasında ve ev ziyareti ile ve yüz yüze görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde yapı geçerliliği için Doğrulayıcı Faktör Analizi ve güvenirliğe yönelik olarak iç tutarlılık ve madde-toplam puan korelasyonu kullanılmıştır. Ayrıca maddelerin uyumu Rasch analizinde WMS (infit) ve UMS (outfit) değerleri kullanılarak incelenmiştir. Çalışmada yapılan diğer bir değerlendirme convergent validity’dir. Aveage Variance Extracted ve Composite Reliablity bu değerlendirmede kullanılmıştır. Kapsam geçerliğinin (uzman görüşü) değerlendirilmesinde Waltz ve Bausell (1981) tarafından geliştirilen Kapsam Geçerlik İndeksinden-KGİ (Content Validity Index-CVI) yararlanılmıştır Etik kurul, ölçek sahibi, çalışmanın yapılacağı kurumlardan ve katılımcılardan izinler alınmıştır.
Bulgular: Çalışmaya katılan yaşlıların yaş ortalaması 71,80±5,9 yıl; %56,7'si kadın, %55,0'ı evli ve %47,5'i lise mezunudur. Geçerlik ve güvenirlik için dilsel ve içerik geçerliliği, doğrulayıcı faktör analizi, yakınsak geçerlilik, Rasch analizi, Cronbach'ın alfa ve madde-toplam puan korelasyonları kullanılmıştır. Ölçeğin dil ve kapsam geçerliliği uygun bulunmuştur. HGYS Ölçeğinin yapı geçerliliği için Doğrulayıcı Faktör Analizi ile oluşturulan ilk model uyum indeksleri bakımından uyum kriterlerini karşılayamamıştır. 21 maddelik ölçeğin dört alt boyutunda birer madde olarak yer alan “arkadaş ya da aile üyelerinden destek isteme” ile ilişkili dört maddenin düşük faktör yüküne sahip olduğu belirlenmiştir. Ölçeği geliştiren yazarın onayı alındıktan bu maddeler çıkarılmış ve davranışlar alt boyutu 5 madde (0-15 puan), öz-etkililik (0-12 puan), tutumlar (0-12 puan) ve sonuç etkililiği (0-12 puan) alt boyutları 4’ er madde olmak üzere 17 maddelik ölçek oluşturulmuştur. Yeni 17 maddeli ölçek için oluşturulan modelde x2/sd=2,6; SRMR=0,05; CFI=0,90; RMSEA=0.08; PNFI: 0,676; IFI=0,902 ve PGFI=,623 bulunmuş ve iyi uyum gösterdiği belirlenmiştir Rasch analizi ölçeğin farklı öz-savunuculuk düzeylerini ayırt edebildiğini göstermektedir. Ölçeğin alt boyutları için madde-toplam puan korelasyonu 0,54-0,73 arasındadır. Cronbach alfa değeri alt boyutlarda sırasıyla 0,82-0,82-0,80 ve 0,76 olarak ve toplamda 0,88 olarak belirlenmiştir. Ölçekten alınabilecek toplam puan 0-51 arasındadır ve yüksek puanlar öz-savunuculuğun yüksek olduğunu göstermektedir.
Sonuç: Bu ölçek öz savunuculuğu ölçmede geçerli ve güvenilirdir.

Anahtar Kelimeler: Yaşlılar, Hasta güvenliği, Öz-savunuculuk, Geçerlik ve güvenirlik, Psikometrik özellikler