OTİZM SPECTRUM BOZUKLUĞU OLAN OLGUNUN DİL DEĞERLENDİRME BULGULARI VE TERAPİ SONUÇLARI


Creative Commons License

MUTLU A. İ., BACIK TIRANK Ş.

INTERNATIONAL SYMPOSIUM ACADEMIC STUDIES IN HEALTH AND SPORT SCIENCES, 11 - 12 Mart 2022

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Lokman Hekim Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Amaç: Otizm spektrum bozukluğu, 36 aydan daha erken başlayan, sosyal etkileşim ve iletişim problemleri, sınırlı ilgi alanları ve tekrarlayan davranışlar ile karakterize, yaşam boyu devam eden nörogelişimsel bir bozukluk olarak tanımlanır. Bu çalışmanın amacı; Otizm spektrum bozukluğu olan bir olgunun dil değerlendirme ve terapi bulgularının paylaşılmasıdır.

 

Yöntem: Gelişimsel dil gecikmesi şikâyeti ile merkezimize başvuran 28 aylık otizm spektrum bozukluğu olan olgunun TEDİL, CARS, TİGE testleri ve doğal gözlem yöntemi ile değerlendirilmesi yapılmıştır. Değerlendirme sonucuna göre; olguda söz öncesi iletişim becerilerinden, göz teması, oturma davranışı, dikkat ve tek basamaklı basit yönergeleri yerine getirme, alıcı ve ifade edici dil becerilerinin geliştirilmesi gerektiği tespit edilmiştir.  Haftada 2 seans dil ve konuşma terapisi, 2 seans bilişsel terapi ve 1 seansta duyu bütünleme terapisi olacak şekilde eğitim süreci başlamıştır. Dil ve konuşma terapi seanslarında doğal dil öğretimi yöntemleri kullanılarak hem aileye eğitim ve danışmanlık verilmiş hem de çocukla söz öncesi iletişim becerileri, oyun becerileri, kavram bilgisi, alıcı dil ve ifade edici dil becerileri desteklenmiştir.

Bulgular: Olgunun değerlendirme bulguları incelendiğinde ilk değerlendirme sonuçları ile son değerlendirme sonuçları arasında önemli derecede farklılıklar meydana gelmiştir. TEDİL puanı (Alıcı dil standart puan 76, 101’e, ifade edici dil std puanı 70’ten 97’ye yükselmiştir.)  CARS (ham puanı 41’den 33,5’a gerilemiş), TİGE’ ye göre kullandığı farklı kategorilerdeki sözcük sayısı başlangıçta 14’ken son değerlendirmede 106’ya yükselmiştir.

Sonuç: Olguda dil, konuşma, bilişsel ve sosyal iletişim becerileri alanlarında eksiklikler tespit edilmiş olup, terapi programı hazırlanmıştır. Hafta 5 kez 40 dk. oturumlar şeklinde 10 ay boyunca toplamda 200 terapi seansı almıştır. İlk değerlendirme ve son değerlendirme bulguları arasında ciddi farklılıkları olduğu gözlemlenmiştir. Terapiden sonra OSB semptomlarının şiddetliden hafif düzeye gerilediği ve dil becerilerinin söz öncesi dönemden sözcük dönemine geçtiği gözlenmiştir. 

 

Anahtar sözcükler: Otizm spektrum bozukluğu, dil gecikmesi, dil müdahalesi