Tip 2 Diyabetes Mellitus Hastalarında Eksenatid Tedavisinin Yeni Sistemik İnflamasyon Markerleri Üzerine Olan Etkisi


Avcı A. O., Eren M. A.

Endokurs 8, Şanlıurfa, Türkiye, 31 Ekim 2024, ss.33-34

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Şanlıurfa
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.33-34
  • Lokman Hekim Üniversitesi Adresli: Evet

Özet

Tip 2 Diyabetes Mellitus Hastalarında Eksenatid Tedavisinin Yeni Sistemik İnflamasyon Markerleri Üzerine Olan Etkisi

 

Amaç: Diyabetes mellitus (DM) sistemik kronik inflamatuvar bir hastalık olması nedeniyle kan şekeri kontrolü sağlansa bile devam eden inflamatuvar süreçten dolayı komplikasyon gelişmesi kaçınılmazdır. Son zamanlarda, kronik inflamasyonu göstermek için tam kan sayımından (CBC) türetilen bazı yeni sistemik inflamasyon belirteçleri önerilmeye başlanmıştır. Bu yeni sistemik inflamasyon belirteçleri, kardiyovasküler hastalıklar, otoimmün hastalıklar ve enfeksiyonlar dahil olmak üzere çeşitli durumlarda, inflamasyonu değerlendirmek, hastalığın ilerlemesini izlemek ve sonuçları tahmin etmek için kullanılmaya başlanmıştır. Bu yeni sistemik inflamasyon belirteçleri olan sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII), sistemik inflamasyon tepki indeksi (SIRI) ve pan-immün inflamasyon değerinin (PIV), CBC'den türetilen geleneksel nötrofil-lenfosit oranı (NLR), monosit-lenfosit oranı (MLR) ve trombosit-lenfosit oranından (PLR) daha kapsamlı bir şekilde inflamasyonu gösterdiği ve birden fazla kanserde prognozla güçlü bir şekilde korelasyonu olduğu iler sürülmüştür. Tip 2 DM tedavisinde kullanılan ve bir GLP analoğu olan eksenatid tedavisinin inflamasyon üzerine olumlu etkileri bir çok çalışma ile gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, eksenatidin yeni sistemik inflamasyon belirteçleri üzerine olan etkisini araştırmaktır. Dolayısı ile eksenatid tedavisinin açlık kan şekeri kontrolünü sağlamaktan öteye sistemik kronik inflamasyon üzerine olan etkisini incelemek ve eksenatid tedavisi ile komplikasyon gelişmesinin önlenebilir olup-olmadığını değerlendirmektir.

Yöntem: Bu çalışma retrospektif olarak hastane veri kayıt sistemi taranarak yapılmıştır. Polikliniğe  başvuran, tip 2 DM tanısı alan 18 yaş üzeri erişkin hastalar çalışmaya dahil edilmiştir. Bilinen malignitesi, romatolojik hastalığı ve enfeksiyonu olan hastalar çalışmaya dahil edilmemiştir. Hastaların mevcut tedavilerine eksenatid eklenmeden önceki ve tedaviye eksenatid eklendikten 3 ay sonraki vücut kitle indeksi, HbA1c, SII, SIRI ve PIV değerleri karşılaştırılmıştır.

Bulgular: Çalışmaya toplam 16 hasta dahil edilmiştir. Bu hastalar 11'i kadın (%68,8), 5'i erkek (%31,2) hastalardan oluşmaktadır. Yaş ortalaması kadınlarda 49,27±8,29 yıl, erkeklerde 54,60 ±7,19 yıl idi. Çalışmaya katılan hastaların, eksenatid tedavisine başlamadan önce ve 3 ay sonraki kontrol değerlendirmesinde VKİ, HbA1c ve yeni sistemik inflmasyon belirteçleri olan SII, SIRI ve PIV indeksleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptandı.

Sonuç: Sonuç olarak tip 2 DM tedavisinde kullanılan eksenatid tedavisinin, kan glukozu ve kilo kontrolünün yanı sıra sistemik inflamasyonda azalmaya katkı sağladığı görüldü. Eksenatid tedavisi tip 2 DM hastalarında inflamasyonu engelleyerek diyabet ilişkili komplikasyonların gelişimini önleyebilir. Bu konuda geniş kapsamlı, randomize kontrollü çalışmalar yapılması daha faydalı olacaktır.