İKLİM-ORGANİK TARIM VE SAĞLIK İLİŞKİSİ


Süt C.

I. Uluslararsı Şehir Çevre ve Sağlık Kongresi, İskele, Kıbrıs (Kktc), 11 - 15 Mayıs 2016, cilt.1, sa.1, ss.63-76

  • Yayın Türü: Bildiri / Tam Metin Bildiri
  • Cilt numarası: 1
  • Basıldığı Şehir: İskele
  • Basıldığı Ülke: Kıbrıs (Kktc)
  • Sayfa Sayıları: ss.63-76
  • Lokman Hekim Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Üretim yapan ülkelerin, dışa bağımlılığı biterebilmesi için tarımın önemi çok büyüktür.Gelişen teknoloji ve hızla ilerliyen tarımcılık sektörünün primer bağlı olduğu ve son zamanlarda değişiklik gösteren iklim koşullarında oluşan organik tarım insan hayatının olmazsa olmazları arasında yer almaktadır. İnsanların özellikle organik ürün yetiştirebilmeleri ve en kaliteli verimi almaları adına büyük çalışmalar ve araştırmalar yapılmaktadır. Organik Tarım, üretimde kimyasal girdi kullanmadan, üretimden tüketime kadar her aşaması kontrollü ve sertifikalı tarımsal üretim biçimidir. Günümüzde insanın sağlığı ile oynamamak ve organik ürün yetiştirmek için tarımda gereken önem ve çalışmalar yapılıyor olması gerekiyor. Ayrıca tarımsal alanda Organik Tarımı teşvikler ile desteklendigi görülüyor. Yurt dışından ucuz ithal edilen hormonlu besinler ve organik olmayan ürünlerin insan sağlığını ne kadar çok tehdit ettiği bilinmektedir. Ekolojik sistemde hatalı uygulamalar sonucu kaybolan doğal dengeyi yeniden kurmaya yönelik, insana ve çevreye dost üretim sistemlerini içermektedir. İklimin tarım ürünleri çeşitliliğini ve ürün kalitesini etkilediği gibi insan ve çevre üzerinde de etkileri vardır (Tarım ürünleri çeşitliliği, yiyecek ve giyecekleri, fizyolojik gelişimleri).Genel olarak gerek tarımsal ilaçlarının, gerekse gübrelerin bilinçsizce kullanımı bitkisel üretimde artışın yanında kalitesiz ve insan sağlığını tehdit edecek ürünlerin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Sonuç olarak değişen küresel iklim koşulları, dünya genelinde artan teknoloji ve bunlara bağlı olarak insan gereksinimlerini karşılamak için ortaya çıkan güvenilir yöntem organik tarımdır