ADENOİD KİSTİK KARSİNOM: VAKA RAPORU


Topal C. G., Toprak M. E., Üçok C. Ö., Tetik H., Peker İ., Atak Seçen İ.

Uluslararası Ağız Kanserleri Kongresi, Eskişehir, Türkiye, 4 - 06 Mart 2020, ss.259

  • Yayın Türü: Bildiri / Özet Bildiri
  • Basıldığı Şehir: Eskişehir
  • Basıldığı Ülke: Türkiye
  • Sayfa Sayıları: ss.259
  • Lokman Hekim Üniversitesi Adresli: Hayır

Özet

Giriş: Adenoid kistik karsinom, tükürük bezlerinin nadir görülen tümörüdür. Baş-boyun bölgesinde görülen malignitelerin %1’inden ve tükürük bezinde görülen tümörlerin %10’undan sorumludur. Minör tükürük bezlerinde en sık görülen tümördür. Yavaş büyümesi ve perinöral invazyon göstermesi karakteristik özelliğidir.

Olgu Tanımlama: 48 yaşında kadın hasta kliniğimize damağındaki ağrılı şişlik şikayetiyle başvurdu. Hastadan alınan detaylı anamnezde hastanın daha önce ilgili şişlik sebebiyle diş hekimine başvurduğu, tedavi amacıyla hareketli bölümlü protezinin yenilendiği ve 2012 yılından itibaren hastanın aynı protezi kullandığı öğrenildi. Hastadan alınan sistemik anamnezde hastanın aritmisi olduğu ve bunun için metoprolol süksinat kullandığı ve yaklaşık 20 yıldır günde bir paket sigara içtiği öğrenildi. Yapılan intraoral muayenede sağ üst palatinal mukozadan orta hatta kadar uzanan mukozadan kabarık, yüzeyi ülsere, yer yer kırmızı ve gri-beyaz renkte, saplı, palpasyonda ağrılı lezyon saptandı. Ultrasonografide intraoral probla yapılan incelemede; sert damakta sınırları belirgin, heterojen ekojeniteye sahip, periferinde ve içinde mikst kanlanması bulunan ve akustik güçlenme gösteren lezyon izlendi. Hasta tedavi amacıyla Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalı’na yönlendirildi. Eksize edilen lezyonun histopatolojik incelemesi sonucunda hiperplastik oral mukoza epiteli altında, lamina propriadan sonra gelişim gösteren malign tükürük bezi tümörü izlendi. Tümör, bağ dokusu içerisinde farklı morfolojik patternler sergilemektedir. Tümörde vasküler ve nöral invazyon saptanmadı. Histopatolojik inceleme sonucunda hastaya adenoid kistik karsinom teşhisi koyuldu. Hasta tedavisinin planlanması amacıyla Onkoloji Anabilim Dalı’na konsülte edildi. Hastaya yapılan PET/BT tüm vücut görüntüleme sonucunda toraks-mediasten, abdomen-pelvis ve kas-iskelet sisteminde patolojik tutulum bulunmadığı öğrenildi.

Sonuç: Yavaş büyüme karakteristiği gösteren adenoid kistik karsinom, klinikte benign görüntü vererek tanıda gecikmeye sebep olabilir. Klinisyenler şüpheli lezyonların teşhisinde dikkatli olmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Adenoid kistik karsinom, ultrasonografi, oral kanser