Üniversite Öğrencilerinde Sürdürülebilir Beslenme Eğitiminin Diyet Kalitesi ile Karbon Ayak İzi ve Su Ayak İzi Değerleri Üzerine Etkisi


Tezin Türü: Doktora

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Lokman Hekim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: Çağla Pınarlı Falakacılar

Danışman: Sevinç Yücecan

Özet:

Genel beslenme eğitiminin diyet kalitesi ve antropometrik ölçümler üzerindeki etkisine ilişkin çalışmalar mevcutken, besinlerin çevre üzerine olan etkisini ele alan sürdürülebilir beslenme eğitiminin etkinliğini gösteren çalışmalar oldukça sınırlıdır. Bu çalışmanın amacı, sürdürülebilir beslenme eğitiminin diyet kalitesi, antropometrik ölçümler ve diyetin karbon ayak izi (CFP) ve su ayak izi (WFP) üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Çalışma dahilinde 160 üniversite öğrencisi, 6 hafta boyunca 1 saatlik sürdürülebilir beslenme eğitimi almıştır. Eğitim öncesinde, sonunda ve eğitimden 2 ay sonra 24 saatlik besin tüketim kaydı alınarak diyet kalitesi, diyetin CFP ve WFP değerleri ile Akdeniz Diyetine Uyumu Değerlendirme Anketi (MEDAS) puanı ve Sağlıklı Yeme İndeksi (HEİ)-2020 skorları değerlendirilmiştir. Ayrıca, bireylerin sürdürülebilirlik davranışlarının belirlenmesi için, Sürdürülebilir ve Sağlıklı Beslenme Davranışları Ölçeği değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonuçları, sürdürülebilir beslenme eğitiminin Sürdürülebilir ve Sağlıklı Beslenme Davranışları Ölçeği puanını 0.64 puan, MEDAS puanını 1.86 puan, HEİ-2020 skorunu ise 7.38 puan artırdığını göstermiştir (p<0.05). Bu eğitim programı ayrıca vücut ağırlığı, beden kütle indeksi, yağ kütlesi ve boyun çevresi ölçümlerinde azalma sağlamıştır (p<0.05). Sürdürülebilirlik eğitiminin posa, kalsiyum, potasyum ve magnezyum alımını artırırken, B12 vitamini ve çinko alımını azalttığı görülmüştür (p<0.05). Sürdürülebilir beslenme eğitiminin toplam protein alımı üzerinde anlamlı etkisi bulunmamıştır (p>0.05). Eğitim, CFP'de %22 ve WFP'de %10 azalma ile sonuçlanmıştır (p<0.05). Elde edilen değerlerde cinsiyetlere ve bölümlere göre anlamlı farklar saptanmıştır (p<0.05). Sonuç olarak, sürdürülebilir beslenme eğitiminin çevre üzerine sağladığı olumlu etkiler ile gezegeren refahını artırması; diyet kalitesi ve antropometrik ölçümler üzerine olan etkileri ile ise bireylerin genel sağlığını desteklemedeki potansiyel etkileri umut vadetmektedir.