Yetişkin Kadın Bireylerin Beslenme Okuryazarlık Düzeyleri ile Sürdürülebilir ve Sağlıklı Yeme Davranışları Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi


Tezin Türü: Yüksek Lisans

Tezin Yürütüldüğü Kurum: Lokman Hekim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Türkiye

Tezin Onay Tarihi: 2024

Tezin Dili: Türkçe

Öğrenci: AYCAN KILIÇ

Danışman: Sevinç Yücecan

Özet:

Son yıllarda hem birey hem de çevre sağlığı üzerindeki olumlu etkileri nedeniyle gösterge bir parametre olmayı vaat eden sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışları ile beslenme okuryazarlığı arasındaki ilişki tartışılmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Yenimahalle Belediyesi Meslek Edindirme ve Hobi Kursları’na (YENİMEK) katılan yetişkin kadın bireylerin beslenme okuryazarlık düzeyleri, Akdeniz diyetine bağlılık durumları ve fiziksel aktivite düzeyleri ile sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışları arasındaki ilişkiyi saptamak ve bu konuda yapılacak diğer çalışmalara ışık tutmaktır. Bireylerin genel özellikleri, sağlık durumları, beslenme alışkanlıkları, antropometrik ölçümleri, sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışları, beslenme okuryazarlık düzeyleri, Akdeniz diyetine bağlılık durumları ve fiziksel aktivite düzeylerine yönelik yüz yüze anket yöntemi uygulanmış olup biyoelektrik impedans analizi ölçümleri TANITA BC 730 cihazı ile ölçülmüştür. Bireylerin sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışlarını değerlendirmek için “Sürdürülebilir ve Sağlıklı Yeme Davranışları Ölçeği (SHEBS)”, beslenme okuryazarlık düzeylerini değerlendirmek için “Yetişkinlerde Beslenme Okuryazarlığı Değerlendirme Aracı (YBOYDA)”, Akdeniz diyetine uyum durumlarını değerlendirmek için “Akdeniz Diyetine Bağlılık Ölçeği (MEDAS)” ve fiziksel aktivite düzeylerini değerlendirmek için “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ-Kısa Form)” kullanılmıştır. Çalışmaya 18-65 yaş arası 360 gönüllü kadın birey katılmıştır. Çalışmaya katılan bireylerin yaş ortalaması 50.46±9.54, ortalama beden kütle indeksi değeri 28.20±9.44 kg/m2’dir. Akdeniz Diyetine Bağlılık Ölçeği’ne göre bireylerin %31.7’sinin kabul edilebilir derecede uyum ve %49.4’ünün sıkı uyum gösterdikleri saptanmıştır. Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketine (IPAQ) göre bireylerin, %57.5’inin inaktif ve %42.5’inin minimal düzeyde aktiftir. Bireylerin, Sürdürülebilir ve Sağlıklı Yeme Davranışları Ölçeği toplam puanı ortalaması 4.19±0.69’dur. Bireylerin %93.6’sının yeterli beslenme okuryazarlık düzeyine ve %6.4’ü sınırda beslenme okuryazarlık düzeyine sahiptir. Bireylerin beslenme okuryazarlık düzeylerine göre sağlıklı ve sürdürülebilir yeme davranışları ölçeği arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir. “SHEBS” ile “MEDAS”, “IPAQ”, “Yaş” ve “Eğitim Düzeyi” arasında bir ilişki bulunmuştur. “YBOYDA” ile “MEDAS”, “IPAQ”, “Yaş”, “Eğitim Düzeyi” ve “Beden Kütle İndeksi” arasında bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak beslenme okuryazarlığı, sürdürülebilir ve sağlıklı yeme davranışlarının geliştirilmesinde önemli bir role sahiptir. Bireylerin sürdürülebilir ve sağlıklı besin seçimleri yaparak yaşamlarını sürdürebilmeleri için beslenme okuryazarlığı konusunda yeterli bilgi, tutum ve beceriye sahip olmaları gerekmektedir. Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar hakkında daha kesin önerilerde bulunabilmek için farklı cinsiyetler ve farklı yaş grupları arasında daha geniş örneklemlerle yapılmış ve daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç duyulmaktadır.