Tezin Türü: Yüksek Lisans
Tezin Yürütüldüğü Kurum: Lokman Hekim Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Türkiye
Tezin Onay Tarihi: 2023
Tezin Dili: Türkçe
Öğrenci: Dilara KUL BİLGE
Danışman: Sevinç Yücecan
Özet:
Bu çalışma, Özel Psikoloji-Aile ve
Eğitim Danışmanlığına gelen duygu durum bozukluğu tanısı konmuş bireylerde yeme
bozukluğu görülme durumunu incelemek amacıyla 153 gönüllü birey (98 erkek, 55
kadın) ile yürütülmüştür. Araştırma öncesinde çalışmaya katılan bireylere;
genel özellikler, sağlık bilgileri, antropometrik ölçümler, Besin Tüketim
Kaydı, Yeme Bozukluğu Değerlendirme Ölçeği (YBDÖ), Duygusal İştah Anketi (DİA),
Yeme Tutumu Testi (YTT), Üç Faktörlü Yeme Anketi (TFEQ-R21) yüz yüze görüşme
tekniği ile uygulanmıştır. Araştırmaya katılanların sadece %13.1’inde yeme
bozukluğu olduğu saptanmıştır.
Cinsiyetlere göre yeme bozukluğu durumları arasında anlamlı bir fark
bulunmamıştır (p>0.05). Çalışma sonucunda; BKİ gruplarında YBDÖ’ne ait
puanlar arasında karşılaştırma yapıldığında; BKİ normal grup ile kilolu ve obez
grup arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0.05). Cinsiyetler arasında da
ölçek sonuçları incelendiğinde; yalnızca TFEQ-R21 anket sonucunda duygusal yeme
durumunda kadınlarda skor anlamlı olarak yüksek bir sonuç vermiştir
(p<0,05). Elde edilen veriler ışığında; yeme bozukluğunun tedavisine yönelik
çalışmalarda vakanın içerisinde bulunduğu motivasyonel düzeye göre tedavi
planlanması gerektiği ve tedavi sürecinde vakaların depresyon ve beden memnuniyetsizliği
düzeylerinin de değerlendirilmesinin gerekliliği öngörülmektedir. Bunun için
duygu durum bozukluğu ile birlikte görülen yeme bozukluklarının tedavisinde multidisipliner bir çalışma
anlayışının benimsenmesi ve bu çerçevede; alanında uzman olan bir psikolog/psikiyatrist ve
diyetisyenin birlikte çalışmasının sağlanması hedeflenmelidir. Sonuç
olarak, duygusal yeme davranışlarının yeme bozukluğu riskine neden olabileceği,
birçok tanı kriteri bulunan fakat kesin tanı almamış birey sayısının fazla
olduğu, bireylerin genel beslenme düzenlerinin sağlıksız, düzensiz ve bazen
yetersiz olduğu, enerji ve besin ögeleri gereksinimleri açısından olması
gereken miktarda alım sağlanmadığı elde edilmiştir.